El Barça de rugbi i les mentides de Rosell

A Catalunya tenim una llarga història vinculada amb el rugbi. A casa nostre hi ha equips històrics encara en actiu com la Unió Esportiva Santboiana, el BUC, el RC Cornellà o el Barça de rugbi. Ara bé, aquest darrer club perilla seriosament en els seus més de vuitanta anys d’història.

Aquesta secció, creada l’any 1924 (el segon club català de rugbi més antic, doncs), és un dels equips amb més trofeus de tot l’estat espanyol. Dues lligues, dinou Copes de Catalunya i setze campionats d’Espanya contemplen la secció més antiga del Futbol Club Barcelona.

Els darrers anys (especialment aquesta darrera temporada) la família del rugbi català ha vist renéixer l’esperança en un club en franc creixement esportiu, ja que el club s’ha consolidat entre els millors equips de la Divisió d’Honor B i compta amb diversos jugadors que poden ser titulars al 80% dels clubs de Divisió d’Honor A. A més, cal afegir una gran feina del cos tècnic de les categories inferiors, que han generat jugadors (i algunes jugadores) i un patró de joc força interessant, tenint en compte que aquesta secció té vetat l’ús de la Ciutat Esportiva del Barça, no fos cas que embrutessin la gespa de Sant Joan Despí. Pocs recursos per un resultat tant bo (i que jo mateix he comprovat en primera persona), convé dir-ho.

Els socis i aficionats del Barça, a més, estàvem il·lusionats amb el futur de la secció per les paraules del president Rossell en els actes de presentació de la Festa del Rugbi Català, on es va comprometre a incrementar els recursos i el nivell de la secció, mitjançant acords esportius amb la USAP. A més a més, convé recordar que una promesa electoral de la junta del senyor Rossell fou la de mantenir i millorar les seccions esportives del club.

Ara, la junta directiva del Barça obliga a totes les seccions no professionals del club a renunciar a la participació en aquelles competicions de caire estatal, obligant a les seccions a participar en les competicions de caire català, amb l’excusa de millorar la catalanitat del club i reforçar les Federacions Esportives Catalanes. Anem a pams. Jo sóc el primer que defenso la catalanitat del Barça i la independència de la FCR, però mentre no sigui així, els nostres equips catalans han de monopolitzar l’àmbit estatal, sigui al rugbi o al hoquei gespa, gel o patins.

En segon lloc, la pèrdua de dues categories pot sentenciar a mort a una secció històricament molt potent i que genera poques despeses, ja que molts jugadors faran les maletes i marxaran a altres clubs, i poden tallar la progressió de joves molt interessants al no permetre que es formin en les categories d’elit estatals.

I per últim, si som més que un club, és per què el Barça representa uns valors socials, democràtics, nacionals i poliesportius que el fan fer el millor ambaixador de Catalunya. El Barça no és només futbol. El Barça són tota la pila de lligues i copes de Catalunya i d’Espanya (centenars d’elles) i copes d’Europa (33 entre totes les seccions) que omplen les nostres vitrines i que ens fan diferents, únics i especials.

PD: Amb la fitxa de Milito es paguen deu seccions del club. I amb els 14 milions d’euros que va costar en Keirrison (jugador que no ha arribat a jugar ni un sol partit amb el FCB), es mantenen totes les seccions no professionals durant vint anys.

 

 

8 comentaris

Filed under Catalunya, Divisió d'Honor, Rugbi formatiu

8 responses to “El Barça de rugbi i les mentides de Rosell

  1. català1931

    L´actuació del Barça amb el rugby i amb les seccions no profesionals es una vergonya!!!!!
    Es una llastima, així no es treuran l´imatge de que realment el Barça es una lacra per l´esport català !!!!
    Un nou escandol !!!

  2. Moltes gràcies, Català1931!! Molt d’acord amb la teva afirmació sobre les seccions no professionals, i crec (modestament) que el problema és la política futbolera i miop de l’actual directiva del FC Barcelona. Tanmateix, com tu dius, és un escàndol en tota regla…

  3. No és la primera vegada que el FUTBOL club barcelona retalla la secció de rugby. Ja en el 1986 va fer fora al l’equip sènior, deixant només les categories inferiors. O sigui que no és cap novetat. Algú potser s’ha sorprès per que el Sandrusco havia comentat que potenciaria les seccions o que la “festa” amb la USAP ajudaria a la secció a gestes més importants.

    Ara que per fi el Sandro s’ha tret la careta cal tocar de peus a terra. El rugby, s’hi vol lluitar per la seva supervivència, no pot viure sota el paraigües d’un club de futbol. Quan venen maldades com l’època de crísis que es viu ara serà dels primers en rebre. Hi han infinitats d’exemples, la secció de rugbi del CN Barcelona, la del CN Montjuïc, la de l’Espanyol,…etc.
    Fora fa molt de fred, sí, però clubs com els històrics Santboiana, l’Hospitalet o més recentment el Sant Cugat o el Sitges han sapigut trobar el seu model esportiu, tenen camp propi, disputen competicions nacionals, i el que és més important; no depenen de cap altre esport per la seva subsistència.

  4. Benvolgut rugby.cat,

    Sense ser jo membre de la família de rugbi del Barça (però si que sóc soci de la institució, en general) i amant del rugbi a casa nostra, també crec que els nois del FCB hauràn de buscar el seu espai (i l’han hagut de buscar, jugant partits a la Teixonera o la Foixarda, reorganitzant la secció d’acord als recursos esportius disponibles…).

    Tanmateix, em permeto recordar que el Barça és un dels tres clubs catalans que han guanyat la màxima competició estatal (juntament a la UES i el RC Cornellà), i per tant, és un dels grans (però grans, grans) del rugbi català.

    Va morir la secció de l’Espanyol (una llàstima), però sorgí el Gòtics. Una pena que desapareguessin el CN Barcelona o el CN Montjuïc, com bé dius, però altres clubs històrics, sense ser seccions esportives, també han desaparegut al llarg del temps, tals com el Rugby Sant Andreu, el Bonanova o el Puig Castellar (tot i que m’ha arribat que s’està formant un club nou a Santa Coloma de Gramanet).

    Fora fa molt de fred, totalment d’acord, però per a mi l’important és que tots/es empenyem junts, com si d’un gran maul es tractés, per arribar a la zona d’assaig rival, que en aquest cas és el creixement i el foment del rugbi a Catalunya.

    Salut, visca el Barça i visca Catalunya!

  5. ¡Hola Ferran! Soy periodista y me gustaría hacerte alguna pregunta sobre la situación de la sección de rugby del FCB, para obtener buena información, ya que me parece que tienes un blog de lo más interesante. Te agradecería, si te parece bien, que me enviaras un correo electrónico. Un saludo y enhorabuena por el blog.

  6. Encantado de ayudar en lo que buenamente se pueda, Alvaro! Muy buen blog sobre fútbol!

  7. benet

    Nanit.
    Estic empipadissim.
    Necessito que algú em digui on puc anar a queixar-me.
    No crec gaire en les recollides de signatures ni mails generalitzats.
    Vull anar a parlar amb algú del Barça.
    Demanar dia i hora i dir-li personalment que sento vergonya aliena per la seva actuació.
    Jo sempre presumeixo de les seccions no professionals, son les que mantenen l’esperit del “mes que un club”; lo dels professionals está molt bé, però no marquen el fet diferencial com els amateurs.

  8. Benvolgut Benet,

    Som molts els barcelonistes indignats. No sé si servirà de quelcom, però els altres tres candiats a la presidència del Barça (Ingla, Benedito i Ferrer) a les passades eleccions li han adreçat una carta al president del FCB demanant que reconsideri llur postura al voltant de les seccions.

    El Barça és més que un club, i és més que el Futbol. Som el centenar llarg de lligues i les 33 copes d’Europa que té el club gràcies a totes les seves seccions.

    Salut i gràcies per comentar,

    Ferran Vital

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s