Pick and go

El pick and go (expressió que en català podria ser traduïda com ” recull i marxa”) és un recurs ofensiu amb molta tradició en el rugbi XV. El pick and go consisteix en un joc d’atac on la davantera avança i avança metres gràcies a la seva força i potència fins arribar a la zona de marca rival. Un davanter agafa la pilota, i avança fins que és placat, moment en que un altre company del paquet ofensiu recollirà la pilota i seguirà avançant i avançant guanyant metres fins que torni a ser placat, i així successivament fins arribar a la zona de marca rival.

Si el teu equip disposa d’un paquet de davanters molt superior al rival, el més útil (tot i que no massa lluit) és aprofitar la tècnica, genuïnament anglesa, del pick and go. Malgrat la seva indubtable utilitat, el pick and go cada cop és menys habitual al rugbi d’elit, ja que les davanteres acostumen a estar molt equilibrades i a la tercera o quarta fase de pick and go, els tres quarts reclamen la seva porció de glòria (i és que, entre nosaltres, als tres quarts no els fa massa gràcia això de no sentir-se útils dins del camp de rugbi). Darrerament seleccions com la Georgiana o la Romanesa han basat bona part del seu potencial ofensiu en unes davanteres temibles, capaces de trencar qualsevol mur defensiu rival. Us deixo amb un exemple de la sempre temible davantera romanesa:

A un espectador no avesat en el món del rugbi (posem per exemple un amant de futbol o bàsquet) els pick and go els hi semblen una animalada. Per a un tretzista (amant del Rugbi XIII) els pick and go són una forma com un altre de perdre el temps (i les forces) dels davanters. Però els amants del rugbi unió (XV) gaudeixen molt al veure avançar els paquets de davanters, aconsegueixin o no arribar a la zona de marca, especialment ara que el professionalisme ha comportat la pràctica desaparició d’aquest tipus de jugades en el rugbi d’elit.

De fet, pocs equips tenen davanteres tant potents com per proposar aquest recurs ofensiu, i és que molt sovint els propis tècnics han preferit apostar per emprar un parell de cops els seus davanters en un extrem del camp per després obrir la pilota als tres quarts que vénen per darrere i aconseguir un assaig força més plàstic, per què enganyar-nos.

1 comentari

Filed under Fonaments tàctics, Rugbi XV

One response to “Pick and go

  1. Retroenllaç: Pick and go | AVANT

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s