Fonaments tàctics: la defensa

He decidit obrir una secció dedicada al fonaments tàctics del rugbi, als meus pensaments tàctics i les idees que tinc, utilitzant un llenguatge planer i fàcil per a tots els amants del rugbi. Espero que us agradi i en parlem, sobre diversos conceptes. Per obrir, el concepte més bàsic de tots: la defensa.

Al rugbi és essencial defensar de forma coherent i ordenada, deixant els mínims espais possibles al rival per minimitzar les accions ofensives dels rivals.

Per coordinar una defensa capaç i sòlida convé treballar de forma molt seriosa la pressió i la línea defensiva. M’explico: quan l’equip rival té la pilota, convé que el nostre equip formi una línea compacte i ordenada, on l’equip treballi com un sol home.

Si la línea defensiva és compacte i capaç de bascular en funció dels moviments ofensius del rival, obligarem als atacants a buscar punts de reunió (rucks o mauls) per trencar el nostre sistema defensiu.

La defensa activa en línea és un invent relativament nou, que beu molt del sistema i mecanismes defensius del rugbi XIII, que al meu entendre té més treballats els automatismes defensius que no pas el XV.

No en va, el XV del Gall (un dels equips més treballats defensivament a tot l’hemisferi nord) compta amb els serveis de diversos tècnics provinents del món del XIII per treballar els fonaments defensius.

Ara bé, el sistema defensiu de defensa activa en línea té alguns perills, i és que si algun jugador falla al placatge o avança la seva posició a la resta dels seus companys, podem trencar la línea tot deixant un forat en la formació defensiva que pot esdevenir fatal.

Per últim, les noves tendències semblen indicar que cada cop més les principals seleccions del planeta ( amb França i Nova Zelanda com a abanderats) tendeixen a posar menys jugadors en les agrupacions i els punts de contacte (un altre aportació del XIII) per tal de no quedar-se en inferioritat numèrica en la zona ample del camp. Fixeu-vos que els francesos o els All Blacks només posen a tres o quatre davanters als rucks, buscant una sortida fluïda de la pilota i una major continuïtat al joc.

Per donar un exemple il·lustratiu, us deixo amb la genial defensa dels All Blacks, o com defensar a la teva 22 i fer de la defensa, un gran atac:

 

2 comentaris

Filed under Fonaments tàctics

2 responses to “Fonaments tàctics: la defensa

  1. XAC

    UUUUUUUUUUUUUFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF! Poca cosa es pot dir de la jugada.

    Tens raó quan dius que cada cop hi ha més aportacions del XIII. A la Copa del Món del 2007, als quarts entre Franca i NZ, aquells van fer una excel·lent defensa, amb un munt de fases a cinc metres de marca, que els hi va valdre el pas a les semis. Es notava que havien tingut un entrenador de XIII.

  2. I molt em penso que cada cop el XV prendrà més elements del XIII. Temps al temps… (i que consti que jo sóc de XV, eh?)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s